Sider

onsdag den 6. november 2013

Ungarnsk Gullashsuppe

I dag har jeg haft fri og syntes nu egentligt, at jeg har haft rigeligt på programmet. Jeg må også tilstå, at jeg desværre ikke har nået alt det jeg gerne ville have nået, men hvad pokker det går jo nok alt sammen alligevel. Det jeg så trods alt nåede var, at få gjort lidt rent, vaske tøj, købe ind, lave mad og hjælpe min far i et par timer med, at sætte vores bøgehæk. 
Alt i mens der blev sat hæk, simrede den bedste af alle efterårssupper og som passede helt perfekt til en dag som i dag, hvor det var halvkoldt og regnende. Endvidere passede det helt perfekt med varm og stærk suppe efter, at have været udenfor i et par timer med hænderne i mudder. 
Ungarnsk Gullash-suppe er ikke en ret som vi har spist i mit barndomshjem, men er en ret som min mand har medbragt. 
Efter en familietur for mange år siden til ungarn, hvor der blev serveret suppen har de alle været hooked. I mange år var det sådan, at hvis man havde lavet Ungarnsk gullash-suppe så var man forpligtet til, at invitere resten af familien. Dog har denne del af retten altid været lidt svært for os, da der er lidt langt at køre til Århus, i hvert fald for en skål suppe. 
Gullashsuppen er god på dagen, men endnu bedre dagen efter, så det kan bestemt anbefales at lave suppen en dag i forvejen. 

Ingredienser
1,2 kg oksecuvette, afpudset og skåret i tern
3 store rødepeberfrugter
2 gule løg
2 røde løg
2 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpuré
2 spsk sukker
Sort peber
Salt
2 okseboullionterninger
Paprika
Vand, svarende til de to tomme dåser tomater
Olie
Rosmarin
1 chili
4 bagekartofler

1. Oksecuvetten afpudses og skæres i grove tern, cirka 2 x 2 cm, hvor efter disse brunes grundigt i en suppegryde. Det er vigtigt, at kødet tager farve, da det giver den bedste smag og kraft til suppen.
2. Løgene og peberfrugterne vaskes og skæres i grove tern, hvorefter de brunes sammen med kødet. Nu tilsættes tomat, pureen, krydderier, chili, vand og boullion og suppen skal nu stå og simre i et par timer indtil kødet er mørt og lækkert. 
3. Kartoflerne skrælles og skæres i tern. Kartoflerne skal koges møre i suppen, så de tilsættes når kødet er blevet mørt. Smag suppen til og servér den rygende varm med en stor skefuld kold creme fraiche.


Det vidste sig, at være en god dag at vi skulle have suppe på, da Oskar de næste par dage skal spise blød skånekost. 
Jeg blev igår ringet op fra vuggestuen, at Oskar var faldet og havde slået sine tænder og læben. Typisk, men det viste sig heldigvis ikke at være så slemt, men det resulterede dog i et besøg hos byens skoletandlæge. Oskar syntes det var rigtig hyggeligt, at sidde i venteværelset hos tandlægen, specielt fordi de havde en stor traktor. Det var altså hyggeligt lige indtil der skulle kigges på bisserne. Vi måtte konkludere, at det havde blødt fra tænderne, men at de så ud som de plejer og de var heller ikke løse. Man kan jo ikke sige noget om hvorvidt de blivende tænder har taget skade, men det må man jo tage som det kommer. Det er desværre nok ikke sidste gang, at de små tænder får et slag. Det må næsten forventes med sådan en rigtig lille vildbasse ;-) 
Tandlægen rådede mig dog til at give Oskar et par dage på blød kost, hvilket hvis ikke kommer til at genere Oskar som jo virkelig elsker havregrød, risengrød, grøntsagsmos og åbenbart også ungarnsk gullashsuppe. 
Nu sidder jeg i sofaen, hvor jeg ser lidt fjernsyn og hygger mig med lidt blogning, alt i mens min mand og Oskar sover sødt. Dejligt med fjernsynet for sig selv - men hvad skal man se når hele sendefladen er fyldt ud med fodbold. 
God aften.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar