Efterhånden er der ved, at forme sig en hverdag for mig og lillebror - som langt om længe har fået sit navn. Jeg tænker, at lillebror jo nok kommer til, at hænge ved af gode grunde selvom Oskar hellere siger "vores" baby. Han skal på denne kommende søndag om 14 døbes Vitus, så det forklarer også at der efterhånden har været lidt mere gang i køkkenet, det har dog mest været fra det "søde" køkken.
Vi skal holde dåbsfesten hos mine forældre, og vi skal selv lave maden så der bliver da lidt at se til i dagene op til dåben. Vi skal have forskellige kager til dessert, og de er efterhånden allesammen bagt og ligger klar i fryseren. De skal selvfølgelig "lige" pyntes på dagen, men det er så skønt med noget som kan forberedes på forhånd, ellers bliver det alt for uoverskueligt med lige knap 30 mennesker.
Opskriften i dette indlæg er ikke på kager bagt i forbindelse med dåben, men et kærkomment forsøg på at få brugt nogle af de "få" æbler som vi i år har fået på vores æbletræ. Et æbletræ som vi plantede, da vi flyttede ind for 3,5 års tid siden, så det er ikke så produktivt endnu. Derfor er det skønt, at kunne plukke sin egen sager i haven og specielt Oskar, som syntes det været sjovt at følge de små æbler vokse. Resten bliver kogt til mos, da ham Vitus jo i løbet af efteråret skal starte på rigtig mad, og så kan man jo lige så godt bruge hvad man har ved hånden.
Noget af det som hører sig til en æblekage er altså nødder, og det kan både være mandler eller hasselnødder. Jeg har dog i denne udgave kun brugt mandler for det var hvad mit køkkenskab rummede, men tænker også at en blanding vil være super lækkert.
Opskriften passer til et mindre tærtefad, og kan bages enten i ét med løsbund som på mit billede eller i et almindeligt tærtefad af porcelæn.
Opskrift
Mørdej
300 g hvedemel150 g stuetempereret smør
100 g sukker
1æg
Tærtefyld
2 mellemstore let syrlige æbler. Jeg brugte Ingrid Marie æbler, da det var hvad haveejeren havde
125 g mandler blendet til mel eller mandelmel100 g sukker
4 æg
Et nip salt
75 g blødt smør
1 tsk kardemomme
2 spsk sukker
1,5 tsk kanel
1. Mørdejen æltes sammen, ellers hvis man er doven som jeg, så køres det hele i foodprocessoren. Dejen samles godt og stilles i køleskabet en halvtimes tid. Herefter rulles den ud og tærtefadet beklædes hermed.
2. Mandlerne males til mel i en foodprocessor, hvorefter sukker, smør, salt, kardemomme og 4æg tilsættes. Massen køres godt igennem, så sukkeret opløses og stilles til side.
3. Fjern kernehusene fra æblerne og skær æblerne i pæne skiver. Herefter puttes æbleskiverne i en skål, hvor de drysses med kanel og de 2 spiseskefulde sukker.
4. Herefter placeres æblerne i tærtefadet, og mandel-dejen hældes over og kagen bages ved 200 grader i 25-30 minutter, hvorefter tærten serveres allerhelst lun, med en stor klat fuldfed creme fraiche eller koldt flødeskum. Velbekomme.
Hej Mathilde. Hyggeligt at høre lidt nyt fra jeres lille familie :-) Og som du skriver om tærten, så er det altid dejligt at kunne bruge lidt af det, som ens egen have frembringer. Jeg håber I får en dejlig dåbsdag. kh Jette
SvarSlet2 gange 2 æbler er lig 4 æbler (2 mellemstore æbler er nævnt to gangen)
SvarSletTak for det Villy ;-)
SvarSlet