Sider

søndag den 23. oktober 2016

Blomkålssuppe - Perfekt til de kolde efterårsdage

Vi har lige pludseligt fået en dreng, som gerne vil have suppe til aftensmad, og det passer jo helt perfekt nu hvor kalenderen siger efterår. Oskar er alt andet end mad-modig, og det er derfor begrænset hvad han spiser af grønt og frugt, altså udover det som lykkedes mig, at få kamufleret i maden. Han er ofte med i køkkenet, men det gør desværre ikke at han bliver mere modig af den grund, men det er nu hyggeligt alligevel at have en lille køkkenhjælper. 
Supper en en perfekt måde at få øget indtaget af grønt, da en blendet suppe, virkelig kan indeholde masser af grønt. Det tager hverken Oskar eller vi voksne jo skade af - tværtimod. Oskar har det, som mange andre børn, at der ikke må være synlige "stykker" i suppen så løsningen er, at det hele får en tur med stavblenderen. Jeg syntes det er lidt ærgerligt med den purerede konsistens, men hvad gør man ikke for sine børn!
Oskar får altid hans suppe med "suppe horn", mens vi andre altså også har brug for lidt protein i form af kødboller eller en rest kylling for, at blive rigtig mætte. Et hjemmelavet ostegratineret hvidløgsbrød on-the-side ville nu heller ikke være så ringe. 
De seneste par uger har det været både Blomkålssuppe og Græskarsuppe han har efterspurgt, så det efterkommer moderen gerne og suppe er jo oftest også super nemt. Når vi har spist sådan en omgang suppe til aftensmad har vi faktisk alle tre spist et helt blomkålshoved, så det er jo ikke så dårligt - kål skulle jo være så sundt og ikke mindst billigt ;-) Jeg har haft en del kylling-fond i fryseren, da jeg fik fyldt fryseren før jeg fødte med blandt andet "Coq au vin blanc". Der havde jeg nemlig 4 kyllingeskrog som jeg kogte en masse lækker suppe på, og det har siden gemt sig i fryseren enten til risotto eller som her suppe. 
Herhjemme synger efterårsferien på sidste vers, men man har vel ikke rigtig ferie når man er på barsel og min mand har heller ikke haft fri. Oskar har været hjemme alle dage, pånær tirsdag, og i ugens løb har vi haft feriebørn på besøg. Min mands to niecer Michelle og Lærke har været på besøg et par dage, og det har bare været super hyggeligt. Samtidig fik vi også besøg af mine to niecer, Sara og Laura, som er jævnaldrene så der har bare været lagt op til tøsehygge. 
Oskar og jeg har nydt, at have pigerne på besøg for det er jo ingen sag med store og hjælpsom piger i huset. Det kunne jeg da godt vende mig til. Vitus er blevet aet og "dikke dikket" til den helt store guldmedalje, og jeg tror næsten han har fået "slidt" alt håret af. Det er så dejligt, at opleve at selvom pigerne efterhånden er så store, mellem 10 og 14, ja - så vil de virkelig gerne deres små og frække fætre. Vi må håbe, at de snart kommer på besøg igen.

Ingredienser
1 mellem stort blomkål
1 stor kartoffel, skrællet og skåret i tern
5 dl kyllingfond eller vand + kyllinge-boullionterning
1 dl fløde
1 spsk æblecider eddike eller anden lys eddike
Salt og peber

1. De grove og grønne yderblade fjernes fra blomkålet, og selve blomkålshovedet og det meste af stilken skæres i grove buketter. Blomkålen og den enlige kartoffel hældes i en passende størrelse gryde, og kyllingefonden tilsættes og grøntsagerne koges nu godt møre i 12-15 minutters tid.
2. Tag gryden af blusset og tilsæt eddike, peber og fløde, og giv hele herligheden en tur med stavblenderen indtil suppen er helt glat. Sæt gryden tilbage på varmen, og bring suppen i kog. Smag eventuelt suppen til med mere salt eller peber, og tilsæt eventuelt mere vand, hvis du ønsker en "tyndere" suppe for det er jo smag og behag.
Tilsæt det fyld du lyster, og lad det varme med.
3. Velbekomme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar