Sider

tirsdag den 20. august 2013

Spaghetti Bolognese med gremolata

Dette er en opskrift på en hel almindelig bolognese eller i hvert fald min version af denne klassiker. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis en italiensk mamma læste min opskrift ville hun korse sig. Jeg syntes det er super lækker bolognese, men det eneste minus er, at den tager lang tid at lave. Det skal forståes på den måde, at jo længere tid sovsen simrer desto bedre og mere smagfuld bliver resultatet. Hvis man ser bort fra simretiden så har det maksimum taget 30 minutter med rengøring og hakning af grøntsagerne.
På en hel almindelig hverdag kan man godt nøjes med, at lade den simre en lille time. Resultatet efter 4-5 timer ved lav varme på komfuret er dog næsten ikke sammenligneligt. 
Lige nu er det intet problem, så længe jeg er på barsel, at maden skal simre i mange timer. Jeg vil dog opfordre til, at man laver en stor portion bolognese i en weekenden og så fryser den færdige sovs ned i mindre portioner. Så er der altid et nemt og lækkert måltid på en hverdagsaften eller til en omgang hurtig lasagne. 
Denne portion er til 6-8 mennesker alt efter mængderne af tilbehør.

Ingredienser
1 kg hakket oksekød
3 mellemstore løg
1 rød peberfrugt
4 store gulerødder
4 selleristængler
2 dåser hakkede tomat
1 ds. tomatpuré
2 glas rødvin
2 okseboullion-terninger
500 ml vand
2 fed hvidløg
2 spsk rørsukker
2 spsk balsamico eddikke
Olivenolie
2 spsk timian
2 spsk rosmarin 
2 spsk oregano
Sort peber og Salt


1. Alle grønsagerne vaskes og skæres i fine tern, eller brug et groft rivejern.
2. Oksekødet brunes i olivenolie, hvorefter løg og hvidløg svitses med, de må også gerne blive let karameliseret. Herefter tilsættes de resterende grøntsager og til sidst tomaterne, puré, vand, balsamico og rødvin.
3. Sovsen bringes i kog og diverse krydderier og boullion tilsættes. Nu skal sovsen bare simre under låg ved lav varme 3 timer. Der omrøres med jævne mellemrum. 
4. Herefter tages låget af gryden og sovsen simrer 1 times tid mere før den serveres. Sovsen skal blive tykkere, men skal stadig være let flydende. Tilsæt mere vand hvis det skønnes nødvendigt. Før servering smages sovsen yderligere til, måske skal der lidt mere peber, sukker, krydderurter eller salt i, kun du kan afgøre hvad der mangler i lige din udgave.


Igår da bolognesen simrede fandt jeg i mit køleskab bredblandet persille, en økologisk citron og hvidløg. Pludselig fik jeg lyst til en gremolata til at drysse over sovsen sammen med den friskrevet parmesan, så det blev det lidt utraditionelle indslag. 
Gremolata spises traditionelt som drys ovenpå Osso bucco og giver et godt spark til en tomatbaseret ret. Mums. Gremolataen er sådan set hakket persille, hakket citronskal og sidst men ikke mindst hakket hvidløg.
Igår aftes spiste mine forældre med og det var som altid hyggeligt - vi nyder altid at få besøg. Vi fik en blandet salat med rucola, asparges, agurk, forårsløg, jordbær og nektarin, men fik ikke taget et billede da det gik lidt hurtigt igår aftes. Vi havde nemlig gået en god tur, mens maden simrede, for at se på geder, køer og grise. Det syntes både Oskar og mine forældres hund Frida var yderst spændende.
God aften.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar