Til aften skulle vi have en rigtig efterårs-inspireret aftensmad, hvor de lækre danske æbler som efterhånden er fremme skulle indgå. Jeg elsker æbler, men spiser faktisk kun æbler fra slutningen af september hvor de første danske kommer på markedet og indtil det er slut igen. Jeg spiser helst økologiske frugt. Hvis det betyder, at det kun er muligt at få et økologisk æble importeret fra Sydamerika så springer jeg altså over for det giver ingen mening, når de bedste æbler efter min mening er danske. Det er svært at finde danske økologiske æbler i supermarkederne, men her hvor vi bor i Hjortshøj ligger der en stor stor frugtplantage, hvor der sælges dejlige danske æbler og pærer. De er godt nok ikke økologiske, men jeg syntes det er skønt at det er lokalt.
De sælger mange forskellige sorter af både æble og pærer, men de forskellige sorter sælges på forskellige tidspunkter i løbet af sæsonen. Plantagen hedder Kirstineborg og er bestemt et besøg værd, hvis man som mig elsker æbler og pærer. Pærer og æbler sælges til omkring 12 kr pr. kilo, mens fra-sorterede æbler/pærer sælges til 6 kr pr. kilo. I mandags købte jeg 2,5 kg fra sorteret frugt af forskellige sorter til en stor portion grød til Oskar, hvilket jeg betalte sølle 15 kr for.
Æblerne i aftenens ret er af sorten Discovery. Det er et lækkert sprødt og let syrligt æble, som smager skønt som almindeligt spiseæble men som også er helt formidabelt i en salat.
Ingredienser
1 svinemørbrad
1 hakket løg
10 g smør
1 dl vand
2 dl hvidvin
250 g brune svampe
1 spsk olivenolie
2-3 æbler
1 dl piskefløde
1/2 bundt hakket persille
Lidt friskhakket timian
1. Svinemørbraden afpudses for hinder og fedt, og skæres i 2 cm tykke bøffer. Bøfferne krydderes med salt og peber og brunes i en gryde i smørret.
2. Bøfferne tages op og det hakkede løg brunes let, hvorefter vand og vin tilsættes. Bøfferne simrer med igen og saucen reduceres til det halve.
3. Svampene steges på en pande i olien til de er brune og har smidt deres væske.
4. Æblerne deles i kvarte og kommes ned til resten af gryderetten. Lad det simre i 5 minutter. Tilsæt svampe og fløde, smag til med salt, peber og masser af hakket persille og timian. Serveres til kogte ris
Lækker og nem aftensmad, men må dog sande at jeg desværre aldrig lærer at spise varme æbler. Det var lidt ærgeligt, men man må jo blive ved med at presse sig selv, for nogle råvarer skal man jo vende sig til. Varme æbler bliver vist bare aldrig noget jeg vender mig til, men i rå udgave er det en helt anden sag. De letkogte æbler gav dog en lækker sødme til sovsen, så helt spild var det bestemt ikke og det så jo også super lækkert ud.
Oskar derimod er ikke så kræsen som sin mor og han guffede det hele i sig, så det er jo kun rart hvis han bliver alt-spisende. Lige for tiden er thatziki hans store passion, eneste ulempe er dog at han lugter ret kraftigt af hvidløg hele tiden. Men hvad pokker, han spiser og hvidløg skulle jo være så sundt og tilmed bakteriehæmmende ;-)
Videre til noget helt andet, ja, så pønser jeg lidt på en give-away inden længe da bloggen jo snart har eksisteret i hele 2 år. Så hold øjne og øre åbne.
God aften til jer der kigger forbi bloggen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar